Energieadviseurs en energieloketten

Advies

Aan informatie over een energiezuinig en duurzaam huis is er geen gebrek. Toch kan het lastig blijven om keuzes te maken. Het zijn immers onderwerpen waar je niet dagelijks mee te maken krijgt. Gelukkig is er ook persoonlijke hulp.


In Nederland zijn er verschillende typen organisaties actief in het helpen, adviseren en ondersteunen van woningeigenaren als het gaat om energiebesparing het opwekken van duurzame energie. 

Energieadviseur aan huis (Maatwerkadvies)

Wil je een uitgebreider advies aan huis? Dan kan een onafhankelijk adviseur je helpen. Onafhankelijk wil zeggen: de adviseur verkoopt geen energiebesparende maatregelen. De adviseur komt jouw woning bekijken, opmeten en geeft je een advies en meten. Je krijgt een erkend adviesrapport waarin staat hoe jij je huis kunt verbeteren en wat dat je kost en oplevert. Het advies kost zo'n 200 tot 400 euro en verschilt per partij.

In het bedrijvenregister op Verbeterjehuis.nl kun je adviseurs vinden. Zet in het filter aan de linkerkant het filter Maatwerkadvies aan.

Energieloket: advies en bemiddeling

Bij het Energieloket van jouw gemeente kun je terecht met vragen, vaak telefonisch of per e-mail. Zij ondersteunen mensen met allerhande vragen in het proces rondom verduurzamen. Ze zijn een lokale spil en kennen zowel het lokale bedrijfsleven als lokale regelingen goed. In sommige gemeenten zijn er ook vrijwillige energiecoaches die graag een keer komen kijken in je huis en je een eerste advies geven. Via het energieloket kun je ook in contact komen met professionele energieadviseurs. 

Je vindt jouw energieloket via deze pagina (link)

Energielabel

Heb je in verband met de verkoop van je woning een energielabel nodig? Dan heb je een gecertificeerd EP-W adviseur nodig. Die is getraind in het afgeven van een officieel label volgens de geldende richtlijnen. Een energielabel kost zo'n 200 tot 300 euro en verschilt per partij.

In het bedrijvenregister op Verbeterjehuis.nl kun je adviseurs vinden. Zet in het filter aan de linkerkant het filter Gecertificeerd Energielabel aan.